Välkommen till en helkväll med spexet!

Ett spexkalas brukar kallas för spexets tredje akt, och du som går på spexkalas kommer att uppleva finstämda snapsvisor, högkvalitativa gyckel och många gamla Chalmerstraditioner! Därtill bjuds det på riktigt god mat och efterträtt, och så trevligt sällskap förstås.  Missa inte akt 3 helt enkelt!

 

Spexarens lexikon på kalas

Vissa av våra traditioner och seder är sällsynta på andra Chalmerssittningar, och för att du ska veta vad du kan förvänta dig av kvällen har du här en liten guide.

Ginbål: Ginbål består av en flaska gin och dubbelt så mycket Grape tonic som blandas i en kanna och serveras i baren efter sittningen om någon har ställt ut. I så fall är det bara att ta för sig! (Se även Utställ).

Gyckel: Under efterrätten blir det gyckel, vill man gyckla anmäler man det till gyckelledaren som presenteras i början av sittningen.

Klädsel: Klädkoden “kavaj” är lagom (se även Väst).

Livet: Sången livet härstammar från Chalmersspexet Katarina II, från 1959. Sången inleder sittningen, precis som på alla andra sittningar på Chalmers. När den har sjungits får man hugga in på maten!

Mat och dryck: Under sittningen bjuds du på huvudrätt och efterrätt samt måltidsdryck, 2 snapsar, 1 punsch och kaffe (se även Snaps). Naturligtvis finns också alkoholfria alternativ.

Rörelser: Även om spexkalas i många avseenden är en finsittning görs rörelser till flera sånger, så som Livet, Reimersholm, Finsk teknologvisa och Tvekan inför punchen.

Snaps: När man har sjungit är det ofta gott att ha något att fukta halsen med, och då är snaps ett trevligt alternativ. Snapsen kommer i många sorter, och serveras av ensemblen – så var uppmärksam på när din favoritsnaps kommer förbi! Varje snaps beräknas räcka till tre sånger, så efter tre sånger blir det omservering av snapsen.

Sånger: Spexare sjunger ofta och gärna och snapsvisor är en viktig del av spextraditionerna. Inte sällan sjungs de i stämmor, men var inte rädd att hänga på och klämma i! I samband med vissa sånger förekommer olika typer av utrop, dessa har ofta långa (nåja) historier bakom sig, så tveka inte att fråga närmsta spexare om dem.

Utställ: (se även ginbål) Om man vill fi ra något, eller om man har klantat sig, eller om man bara har för mycket pengar, så kan man bjuda alla på kalaset på ett Ginbål. Detta kallas för att “göra ett utställ”, eller att “ställa ut”. Ginbålet serveras efter att man dukat undan sittningen, alltså lagom när dansgolvet kommer igång!

Väst: I varje spex sedan tidigt 1960-tal har en temaenlig väst designats och sytts upp till alla medverkande spexare. Denna väst bärs vid alla offi ciella tillställningar. Spexare som inte längre är aktiva bär också gärna sina västar på spexkalas.

Västfront: “Västfront” deklareras av spexets Directeur, och innebär att herrarna får ta av sig sina kavajer. Då synliggörs i regel ett stort antal fina västar från tidigare spex, som i kronologisk ordning presenteras och visas upp.