Spex är en över hundra år gammalt studenttradition med komisk teater, sång och musik. Chalmersspexet har även det gamla anor – nyligen firade spexet 65 år! Den första föreställningen, Bojan, såg strålkastarljuset på Valborgsmässoafton år 1948 i Stenhammarsalen i Göteborg. Då spelades all musik av en akustisk orkester och alla roller spelades av män.

År 2003 delades Chalmersspexet upp i de två syskonspexen Vera och Bob. Vera utvecklade ett nytt koncept genom att ha enbart kvinnor på scen och flyttade sina föreställningar till RunAn i Chalmers Kårhus. I och med flytten blev Veras ensemble mickad och den akustiska orkestern omvandlades till ett elförstärkt band. Detta innebär bland annat att Vera kan få till det riktigt riviga ljudet i moderna poplåtar.

Chalmersspexet Veras första föreställning, Mata Hari, blev en bejublad succé. Det var över tio år sedan. Nu har Vera växt, fått egna traditioner och blivit ett etablerat spex i Sverige. Vi underhåller fortfarande chalmerister och Göteborgare i RunAn men har även turnéer till svenska och nordiska studentstäder.

Även om det bara är kvinnor på scen är könsfördelningen i spexet som helhet jämn. Idag består Chalmersspexet Vera av 40 engagerade chalmerister som tillsammans sätter upp en fantastisk föreställning fylld av finurliga texter, härlig musik och vacker scenografi. Dessutom har vi otroligt roligt under tiden!